Допълнително здравно осигуряване в България

18 Ноември 2008 / 22:43  |  Автор: zdrave  |   | Категория: Политика , Новини , Любопитно , Бизнес , Здраве  | Рубрики: Здравеопазване


Полезна и подробна статия за допълнителното здравно осигуряване в България и ползите от него публикува в специалното си приложение "Застраховане и пенсионно осигуряване" водещия икономически вестник "Капитал". Предлагаме информацията тук със съкращения.


Отделянето на допълнителни средства за здравни услуги все още е непопулярно в България. Причината е, че повечето граждани плащат задължителни здравни вноски, а парите за здраве са разход, а не дългосрочно спестяване, като например вложенията в пенсионни фондове. Затова и премийните приходи на доброволните здравноосигурителни фондове са съизмерими с около 1% от публичните средства, отделяни за здравеопазване.


Премийните приходи на частните фондове достигнаха 25.3 млн. лв. в края на 2007 г., а за осемте месеца на тази година бяха 21.1 млн. лв., разпределени между 18 фонда. Като цяло доброволната здравна осигуровка представлява възможност да не плащаш или доплащаш лично и в брой за медицинска помощ и от тази възможност се възползват между 300 и 400 хиляди българи годишно.


Според закона за здравното осигуряване от задължителните вноски и данъците се покрива на практика пълният пакет медицинска помощ - прегледи и изследвания в доболничната помощ, болнично лечение, животоподдържащи лекарства (или процент от цената им), стоматологично лечение. На практика обаче нито здравното министерство, нито Националната здравноосигурителна каса или държавните клиники получават достатъчно средства, за да лекуват качествено пациентите, и така се налага регламентирано или нерегламентирано доплащане. В болниците, където се предлагат най-скъпите услуги, пациентите си купуват сами медикаменти, медицински консумативи, упойки, носят си завивки от къщи и обикновено заплащат незаконната такса „избор на екип лекари“ и други подобни, които събират по тарифите си почти всички лечебни заведения.


В извънболничната помощ е всеизвестно правилото, че ако пациентът се разболее в края на месеца, няма шанс да получи направление за безплатен преглед при специалист или лабораторно изследване, защото тези документи свършват в началото на месеца. Така, който иска бърза диагноза, внимание и качество, обикновено си плаща за частни прегледи.


Предимството на здравните фондове е, че те правят това вместо пациента в зависимост от осигурителния му план или му възстановяват направените разходи. Другият плюс е, че здравните фондове на практика прескачат институцията личен лекар и необходимостта от талони и директно насочват пациентите си за профилактикаи прегледи при лекари специалисти. Освен това всички те имат свои координатори, които се грижат лично да придружат пациента до кабинета на доктора, без да му се налага да чака.


Според закона за корпоративния данък 60 лв. месечно на служител, отделени за здравни осигуровка, животозастраховка или допълнителна пенсия, не се облагат. По същия начин 10% от доходите на самоосигуряващите се не се облагат с данък, ако ползват една от тези схеми за инвестиции в своето здраве, живот или старини. Частните здравни фондове предоставят възможност и за второ мнение за определена диагноза и всички необходими изследвания, за които пациентите трябва да плащат. Например здравната каса заплаща самото изследване със скенер, но не покрива стойността на реактивите за него. При частните здравни фондове (освен при пакет „Възстановяване на разходите“) пациентите не плащат лично нищо, а фондът се разплаща с болницата или лекаря.


Годишният премиен приход, срещу който пациентите могат да получат безплатни профилактични прегледи, лечение в болница, при зъболекар и заплащане на медикаменти или ВИП услуги (под формата на възстановяване на разходи), по общи изчисления от здравни фондове може да достигне 450 лева годишно, срещу което пациентът може да получи услуги на стойност, минимум пет пъти по-висока от премията, на принципа на солидарността - плащат всички, ползват нуждаещите се. Съществуват и лечения, при които на практика няма лимит - например за прегледи или за лечение в болница, или те са недостижимо високи - например 3,000 лв. за прегледи при специалист. Лимитите се определят по правило от броя осигурени и от възможностите на самия здравен фонд. В повечето случаи пациентите избират пакети, които представляват комбинации от прегледи и лечение.


Често, преди да бъде подписан договор със служител или физическо лице, което е решило да се осигурява в частен фонд, компанията изисква предварителен преглед. Повечето частни здравни каси не заплащат за тежки състояния и заболявания, за които по закон плаща държавата чрез здравното министерство. Тежките състояния са тези, при които се е наложило пациентът да ползва спешна помощ, а заболяванията са СПИН, рак, бъбречна недостатъчност, психиатрични проблеми и редки болести. Ако пациентът се разболее през периода на договора обаче, фондът поема лечението му до лимита на вноските, които е направил. Голяма част от договорите са едногодишни и ако пациентът успее да достигне лимитите по тях, те се прекратяват и могат да се възстановят през следващия едногодишен период. Повечето фирми, които осигуряват служителите си, обаче сключват договори по Закона за обществените поръчки за период от две или три години и така на теория служителите им могат да ползват по-голям обем лечение.


Болница. Снимка: Sofia Photo Agency.Ето и списък на здвравноосигурителните дружества в България за допълнително здравно осигуряване, подредени по пазарен дял към август, 2008 по данни на Комисията по финансов надзор:

1. Дженерали Закрила - 21.09%

2. ДОМ-Здраве - 18.41%

3. Медико-21 - 17.36%

4. ДЗИ Здравно осигуряване - 12.44%

5. Доверие - 10.66%

6. Надежда - 5.79%

7. Български здравноосигурителен фонд - 4.15%

8. Булстрад Здраве - 2.76%

9. Евроинс Здравно осигуряване - 2.49%

10. България Здраве - 1.67%

11. Планета - 1.19%

12. Здравноосигурителен фонд Токуда - 0.98%

13. здравноосигурителен институт - 0.87%

14. Всеотдайност - 0.13%

15. Здравноосигурителна компания ЦКБ - 0%

15. Прайм Хелт - 0%

15. Общинска здравноосигулителна каса - 0%

15. ДаллБогг: Живот и Здраве - 0%

Сподели


Още: Правата на гражданите на Европейския Съюз във връзка с опазването на околната среда

- Храни, които не подозираме колко са полезни;

- Храни, от които се отслабва;

- Само сайтът на НАП вече показва справка за здравните осигуровки.КЛЮЧОВИ ДУМИ
КОМЕНТАРИ
Анонимен    11 Януари 2010 / 14:54  

Здравната Мафия
Холандската система е добра,най-после да се сети някой,двустълбовия модел е най-добър.Според мен доброто правителство няма да тръгне срещу бедните,безработните и да ги глобява,забележете много адвокати ще се съгласят даже ще спонсуират безработните,бедните колко ли пари ще загуби държавата?В Стразбург действа хуманната система тоезт бедния чоивек е на първо място.Умните политици не тръгват срещу бедните ,именно бедните са на почит в Европейския съюз,дане говорим за различните правови организации.По голяма част от народа ни е беден и безработен именно този народ гласува за Герп.Най добре е да се задействат финансовите служби и да направят разследване под лупа на богатите и да върнат парите в хазната,да се съдят финансовите унищожители на държавицата ни,да им се конфикскуват имотите им и да им се блокират сметките им така можем да се измъкнем от тази тиня.Има една поговорка тръгнеш ли срещу бедния народ,тръгваш срещу собтвенатаси държавата.Ние сме най-бедната държава в европейския...

Прочитане на целия коментар съюз,погледнете румънците ни надминаха,нали сме можеща нация какво стана с Нас?Съдете ги бързо грабителите и финансовите мошеници върнете парите на нацията,срамота последно място сме в Европа по икономика.Хубаво е че са се сетили за Холандците,те са и най-щастливите в Европа,направете да е добре за бедния народ,този беден народ ще ВИ има доверие и след новите избори,махнете тези глоби за безработните,другите партии ще се възполват от бедния народ,не ги ощетявайте хорицата.Бъдете с народа,а не срещу народа,не се възгордявайте,това е лоша болест.Сигурно ще има в Герп и такива хора ,които ще тръгнат срещу народа,премиера ще ги усети.
Анонимен    18 Септември 2013 / 09:38  

wholesale nfl jerseys cheap
"Mr. Tang En, if George.Five virtuous can not come out again at the elimination series stage how to do?"
wholesale nfl jerseys cheap http://www.cdta.org/nfl-jerseys.html
Анонимен    24 Януари 2014 / 06:19  

moncler jackor
My partner and i surely would prefer a Mac book Weather with regard to $999 than a great iPad 64GB for $699
moncler jackor http://www.showdownsweden.se/nymopay.asp
Анонимен    10 Октомври 2014 / 17:05  

Oakley Lifestyle Sunglasses for Women
The difference is ab aeb
Oakley Lifestyle Sunglasses for Women http://www.oakleysunglassescnc.name

ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.

ЗА МОЯ БЛОГ
Автор: Маргарита
Дата на създаване: 2 Август 2008 / 17:15
Категория: Спорт, Наука, Политика, Новини, Екология, Любопитно, Технологии, Бизнес, Здраве, Лични, Медии, Авто-мото,
Прочетен: 15031045
Коментари: 2240
Последна промяна: 14 Януари 2015 / 11:59
НАЙ-ЧЕТЕНИ В Log.bg
1.    zdrave (15031045)
2.    chrisbrown (7533929)
3.    nmrp (6570646)
4.    Vankata (4176745)
5.    kjelqzkov (3356912)
6.    philosophy (2803130)
7.    misterii (2448993)
8.    fen (2413773)
9.    IvayloSlavkov (2098985)
10.    zabavlqvaise (1890592)